top of page

15

HET DOELHUIS

JUSTINE DIERCXSENS

Ankerplek tussen verleden en toekomst. Doel leeft! Dankzij het Doelhuis krijgen de inwoners een uitvalsbasis voor de coördinatie van het masterplan en de herontwikkeling van het dorp. Deze tegenhanger van het Havenhuis in Antwerpen, biedt plaats aan het verleden, het heden en aan de toekomst van Doel en haar omgeving. Naast een Doelmuseum met een archief en een brasserie zijn er ook vergaderruimtes beschikbaar om de rehabilitatie van het dorp te sturen en op te volgen. Bijkomend aan het sociale aspect van het Doelhuis is het een voordeel dat de inwoners nu op eigen terrein kunnen vergaderen met de vele betrokkenen en actoren en zo de banden kunnen aanhalen en versterken. Dat bevordert de dialoog en samenwerking, noodzakelijk om vanuit een pijnlijke strijd om het dorp, samen aan de wederopbouw te kunnen werken.

Beeld 1: Het Doelhuis

Het Doelhuis bevindt zich op het kruispunt van de Visserstraat en de Pastorijstraat. Het hoekhuis met zicht op het park en de dijk is gekozen omwille van de centrale ligging en de vlotte bereikbaarheid.
Het Doelhuis bestaat uit drie delen, allereerst de oorspronkelijke gevel van het gelijkvloers, die bewaard is gebleven uit respect voor de authenticiteit van het straatbeeld. Daarachter biedt een gezellige binnentuin rust en geborgenheid. Tenslotte omvat de nieuwe constructie op het einde van het perceel het museum, de brasserie en de vergaderzalen.
De bestaande gevel staat in contrast met het industrieel karakter van het nieuwe gedeelte dat naar de evolutie van het dorp verwijst. De binnentuin, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ontspannen, heeft een vrije toegang zodat elke voorbijganger kan binnenwandelen en zich thuis kan voelen in Doel.

Beeld 2: Het Doelhuis
Beeld 3: Het Doelhuis
Beeld 4: Het Doelhuis
bottom of page