top of page

46

THE PURPOSE / HOTEL

CEDRIC VANDENBERGHE

Dit idee behelst een nieuw hotel voor Doel. Vroeger waren er al verschillende hotels in Doel, waaronder het hotel/restaurant ‘In de jagersrust’ op de hoek van de Pastorij- en de Scheldemolenstraat. The Purpose situeert zich t.o.v. het voormalig hotel ‘In de jagersrust’ aan de overkant van de dorpskern op de hoek van de Camerman- en de Liefkenshoekstraat. Er werd gekozen voor de naam The Purpose omdat deze een meer ‘internationale’ uitstraling heeft en dit hotel zo misschien de start kan worden van een nieuwe hotelketen zoals de Hilton hotels & Resorts. De naam staat voor een modern hotel dat samenhangt met zijn lokale geschiedenis. Het architecturaal concept bestaat erin de gevels van de drie laatste huizen in de Camermanstraat (het dichtst bij de berm gelegen) te behouden maar de rest te verwijderen. De stenen worden wel hergebruikt om scheidingswanden te maken in het hotel zelf. Daardoor krijg je een samensmelting tussen oud en nieuw. Het hotel zal uit drie delen bestaan. Onderaan bevindt zich de lobby en een ommuurde tuin. Die ontstaat door in het huis op de hoek, op de gelijkvloerse verdieping, enkel de gestripte muren te behouden en alle deuren en ramen open te maken. De tuin zal met glas afgescheiden worden van de lobby waardoor je van daaruit altijd een mooi uitzicht hebt op de tuin. Op het tweede verdiep komt een restaurant met een terras dat zicht toont op de ‘markt’ van Doel.
Ten slotte komen er nog twee verdiepingen met kamers bovenop. Deze verdiepen reiken beiden hoger dan de berm en dat zorgt ervoor dat je vanuit je kamer de haven kan zien.

Beeld 1: Doel Hotel

De gevel van de bovenste twee verdiepingen zal bestaan uit de te recupereren stalen platen die nu voor alle openingen van de leegstaande huizen in Doel hangen. Er zullen nog extra openingen gemaakt worden in de panelen. Op die manier krijgen zij dus ook nog een nuttig hergebruik. De platen zullen onderaan de vorm van de zadeldaken volgen en bovenaan recht zijn om een contrast te maken tussen het oude en het nieuwe. Tussen de gevelstenen en de stalen platen zal er een dunne strook glas voorzien worden waardoor het lijkt alsof het nieuwe volume zweeft bovenop de oude gebouwen. Helemaal bovenaan wordt een dakterras voorzien dat voor iedereen toegankelijk is.
Het hotel kan gerealiseerd worden tussen de vijf tot tien jaar na de start met de heropbouw van Doel. Eerst moeten alle basisbehoeftes terug worden voorzien en moet Doel opnieuw een levendig dorp worden. Wanneer het hotel gebouwd is, kan het een verblijfplaats bieden aan de vele toeristen die naar Doel komen, met uitzonderlijke zichten op de omgeving. Ook zal het dakterras volledig publiek zijn en blijven. Dit project zorgt bovendien voor lokale tewerkstelling. Naast toeristen kunnen havenwerkers of tijdelijk personeel van de kerncentrale in het hotel verblijven. The Purpose heeft een vijftiental kamers in verschillende prijsklassen, berekend volgens oppervlakte. De huizen zijn eigendom van de overheid, in beheer door de Maatschappij Linkerscheldeoever. Er zal dus met hen een akkoord gemaakt moeten worden over deze nieuwe invulling.

Beeld 2: Doel Hotel
Beeld 3: Doel Hotel
Beeld 4: Doel Hotel
bottom of page