top of page

41

GRENSPARK BEZOEKERSCENTRUM

JORIS VANDENHAUTE

Aan het kruispunt van de Hooghuisstraat en de Engelsesteenweg ligt de oude meisjesschool met haar klooster en kapel. Het geheel wordt dé poort naar de polders en het Grenspark Groot Saeftinghe (GGS-park). De gebouwen hadden vroeger elk een eigen functie ten dienste van de school en krijgen nu elk een eigen bestemming in functie van de GGS-Poort. De GGS-Poort biedt informatie over de streek en het GGS gebied, spatiëring bij mij niet goed om de bezoeker te oriënteren en tot verkenning uit te nodigen. Dit project vormt de figuurlijke grens tussen Doel en de streek. De gevels van het geheel worden behouden. In de straatgevel staat de toegangspoort centraal op de Havenweg. Achter die toegangspoort worden de bezoekers ontvangen in een centrale, open ruimte. Vanuit deze open ruimte kan men het poldermuseum en het GGS-infocentrum bezoeken. Alle in- en uitgangen komen uit op deze open ruimte waardoor de bezoeker van op dat centrale punt steeds opnieuw een ander pad kan kiezen. Doorheen de vijf gebouwen snijdt een centrale gang die daardoor de bouwgeschiedenis van de meisjesschool laat aflezen. Het afvalwater van het sanitair wordt door een rietveld gezuiverd.

Beeld 1: Doel Grensparkcentrum

De GGS-Poort ontvangt toeristen, natuurliefhebbers en schoolklassen. Voor de fietsers is er een fietsstalling en de parking op de Engelsesteenweg is bereikbaar via de tuin. De Havenweg verbindt de Poort met de waterbus. Het poldermuseum en het infocentrum over het GGS hebben personeel nodig, voor onderhoud, verwelkoming en het gidsen van de toeristen. Het Klooster wordt een eco-restaurant voor de bezoekers van de GGS-Poort en in deze bistro worden lokale biologische producten gebruikt van de boeren en leveranciers uit de streek. Ook voor dit restaurant zijn er werknemers nodig en dat brengt werkgelegenheid en handel voor Doel en zijn omgeving met zich mee. De kapel krijgt een nieuwe functie als een polyvalente zaal. Met haar kleine podium en grote open ruimte kan ‘De Kapel’ afgehuurd worden door bedrijven, scholen, verenigingen, collectieven… als vergaderzaal, tentoonstellingsruimte, presentatiezaal of voor teambuilding.
De catering daarvoor kan voorzien worden door het eco-restaurant dat zich naast ‘De Kapel’ bevindt. Het publiek komt zowel uit de omgeving zelf als van ver daarbuiten. Zo fungeert De GGS-Poort hier als uithangbord, bedoeld voor een publiek dat veel breder is dan de lokale gemeenschap. Het geheel leent zich tot MVO en experimenten rond de participatie-economie en CSA. De gebouwen en grond blijven eigendom van de gemeente/MLSO. Het klooster en ‘De Kapel’ kunnen aan een lokale vzw worden verhuurd die dan zorgt voor de uitbating. De overheid kan het museum en het infocentrum voor het GGS beheren. De bouw van dit project zou mede gefinancierd kunnen worden door Interreg, de Europese instantie die het GGS-park initieerde. De doorlooptijd voor de verbouwing wordt op twee jaar geschat, na onderzoeks-, ontwerp- en vergunningsfasen. In afwachting daarvan kan een tijdelijke informatieplek worden ingericht, maar De GGS-Poort kan natuurlijk pas ten volle functioneren wanneer de waterbus en de parking in volledige dienst zijn en het GGS-park echt vlot voor bezoekers toegankelijk is.

Beeld 2: Doel Grensparkcentrum
Beeld 3: Doel Grensparkcentrum
Beeld 4: Doel Grensparkcentrum
bottom of page