top of page

29

GETIJDELIJK SHIPSPOTTERS PLATFORM

DEAN PEETERS

Dit project speelt in op het groeiend fenomeen ‘shipspotting’: het observeren en fotograferen van schepen en het verwonderende, haast artistieke aspect van de scheepvaart. Jaarlijks varen tal van mastodonten van schepen de haven van Antwerpen binnen. Dat trekt veel shipspotters aan. In dit project wordt een onderscheid gemaakt tussen een verblijfsunit en een publiek platform dat kijken vanaf goede uitzichtpunten, met een doelgerichte lens op de Schelde en de haven, mogelijk maakt. Het ontwerp wendt de getijdewerking aan om de wat abstracte begrippen ‘zeespiegel’ en ‘zeeniveau’ tastbaar te maken, o.a. door een driedimensionele rasterstructuur waarop het waterniveau af te lezen is. Door de dynamiek van hoog- en laagwater zal het ontwerp elk moment van de dag en bij uitbreiding ook op elk dag van het jaar een andere beleving teweeg brengen. Inspiratie voor deze vormentaal komt van het ‘Serpentine paviljoen’ van de Japanse architect Sou Fujimoto. Ook een alledaagse maatbeker is herkenbaar als inspiratiebron. In ‘Getijdelijk’ zit het begrip ‘tijdelijk’ verscholen. Dat staat voor het tijdelijk verblijf in het woonmodel, maar ook voor de dynamiek van het waterverkeer. Ook het woord ‘getijde’ is vervat in het concept. De dagelijkse schommeling tussen eb en vloed is op haar beurt ook weer tijdelijk (2x per dag). De dimensie ‘tijd’ is dus een grote speler in het ontwerp. Het project is gesitueerd aan de Scheldedijk. Zoals Doel zich beschut weet achter de dijk, zo verschuilt dit ontwerp zich voor, achter en in de dijk. Zo is er geen impact op het uitzicht vanuit Doel zelf, en wordt een nieuwe en boeiende ruimtelijke ervaring gecreëerd.

Beeld 1: Doel Shipspotters

Getijdelijk is een injectie die een nieuw perspectief, een nieuwe kijk op de Schelde aan de andere kant van de dijk aanbiedt. Het platform is publiek toegankelijk voor iedereen: bewoners, toeristen en kunstenaars (in het bijzonder fotografen), maar ook vogelkijkers zijn er allen welkom. Het woonmodel is voorzien voor een gebiedswachter van het GGS-park, vergelijkbaar met een boswachter in een boswachtershuisje. Ook is het beschikbaar voor wetenschappers en onderzoekers om bijvoorbeeld watermetingen te doen of de getijdewerking te bestuderen, al dan niet in opdracht van de haven. Omdat het project gelegen is aan de dijk in de richting van de kerncentrale, kan men spreken van een injectie die respect toont voor het dorp Doel. Hij heeft geen visuele impact op het uitzicht ervan, maar brengt wel meer mensen en gebruikers naar het dorp. De omgeving van het dorp wordt tevens betrokken: door het shipspotten worden dorp en haven sterker verbonden. Doel is eigenlijk al het start- en eindstation van de waterverbinding Doel – Emmadorp – Paal – Kruisdorp en zo richting Terneuzen. Een lijn die gelegen is naast de Schelde en waar het bootverkeer op verschillende locaties gefotografeerd kan worden alvorens de haven binnen te varen of via de Westerschelde de wereldzeeën te bevaren. Begrippen zoals tijd en dynamiek komen hier terug in voor.
Het ontwerp kan anno 2019 al gerealiseerd worden. De dijk wordt slechts op één specifieke plek van een nieuwe functie voorzien. Als er meer behoefte is aan dergelijke projecten met
platformen en woonmodellen kan het project na enkele jaren uitbreiden om zo mee te helpen aan een organische gebiedsontwikkeling.

Beeld 2: Doel Shipspotters
Beeld 3: Doel Shipspotters
Beeld 4: Doel Shipspotters
bottom of page