top of page
07
RUSTIG HERBOUWEN SENIORIE
ANTON DE MEYER
Vanuit de bewoners van tehuizen en woonzorgcentra komt vaak één en dezelfde klacht: eenzaamheid. Dat is voor meeste mensen die er verblijven het grootste probleem. De familie komt bijvoorbeeld niet meer zo vaak op bezoek en het dagelijkse leven van deze senioren bestaat uit het wachten op dat ene kwartiertje dat het verzorgingspersoneel langskomt. Door een tekort aan werknemers en tijd worden de bewoners van zo een woonzorgcentrum zo snel mogelijk behandeld, om alle patiënten in de weinige beschikbare tijd te kunnen verzorgen. Het eten wordt op vaste tijdstippen aangereikt en daarna worden de senioren vaak weer alleen gelaten. Dat heeft een nefast effect op de inwoners van woonzorgcentra, maar het is een probleem dat men overal terugvindt. Wegens voorgaande redenen staat sociaal contact in dit ontwerp voor een woonzorgcentrum in Doel centraal. Voldoende personeel, gecombineerd met ruimtes en hoekjes die aanzetten tot contact en activiteiten, zorgen voor een veel aangenamere situatie waar men echt waardig oud kan worden.
Het gebouw is gelegen aan de Engelsesteenweg. De kamers zijn bestemd voor de senioren van Doel en omstreken die een band willen behouden of terugvinden met het dorp.
Het centrum bestaat uit een dertigtal kamers die verschillende gradaties van verzorging ondersteunen. Sommige inwoners hebben minder zorg nodig dan anderen en dat wordt ook gereflecteerd in het ontwerp. In het centrum vindt men een organisatie van ‘straatjes’ terug die de verschillende woningen met elkaar verbinden. Zo creëert men een ‘dorp in een gebouw’ wat organischer aanvoelt dan een typisch rusthuis. Doorheen het gebouw zijn open ruimtes en kleine hoekjes voorzien waar de inwoners tot rust kunnen komen en samen kunnen zijn. Aan de voorkant en tevens de straatkant van het gebouw is een publiek café voorzien dat aansluit op de cafetaria van het woonzorgcentrum. Op deze manier kunnen de inwoners van het centrum in contact blijven met de bewoners van Doel. Sommigen van de senioren zijn vroeger uit Doel weggetrokken, maar kunnen op deze manier terug in hun heimat verblijven op hogere leeftijd. Het woonzorgcentrum is zo open en begaanbaar mogelijk zodat de senioren doorheen Doel kunnen wandelen en actief kunnen blijven deelnemen aan het sociale leven van het dorp. De aparte kamers kunnen langs de voorkant opengezet worden, om het sociaal contact te bevorderen bij senioren die zich minder goed kunnen voortbewegen. Ook aanwezig is een ruimte voor kinesitherapie, een fitness en een dokterspraktijk. Tevens zijn er technische ruimtes, een wasserette en voldoende opslagruimte voorzien. Qua tijdsverloop kan dit woonzorgcentrum gebouwd worden samen met de leefbaarheidsberm zodat de senioren kunnen intrekken nog tijdens de heropbouw van Doel. Door het semipublieke aspect van het woonzorgcentrum kunnen de senioren van dichtbij volgen hoe Doel weer groeit. Het project verbindt zo het oude dorp met haar nieuwe toekomst.
bottom of page