top of page

31

BEWOOND KUNSTCENTRUM

CORNEEL POTEMANS

Aangezien het dorp Doel nu al een gemeenschap is met tal van creatievelingen en kunstenaars, focust EXPOnentieel DOEL zich op de groei van Doel als kunsten-gemeenschap. Het project, gelegen in het kleinste onbewoonde bouwblok tussen de Parkstraat en de Vissersstraat, bestaat uit een tweeluik.
Enerzijds hebben we de nog bestaande bruikbare woningen die ter beschikking worden gesteld als individuele ateliers. Deze panden bestaan op de benedenverdieping uit gebouw-eigen modules, geëxtrudeerd vanuit de bestaande perforaties, en dienen als individuele werkplaatsen voor de kunstenaars. De rest van elke woning kan gebruikt worden als individuele tentoonstellingsruimte. Elke inwonende kunstenaar zal gevraagd worden een artistieke installatie te realiseren die kan dienen als tijdelijke overnachtingsplaats voor nieuwkomers en bezoekers van Doel.
Anderzijds is er door de exponentiële groei van steeds meer kunstenaars, behoefte aan een overkoepelend kunstencentrum waarin een groeiend aantal werken getoond kan worden in een collectieve ruimte.

Beeld 1: Doel Kunstcentrum

Daarom is ruimte voorzien voor wisselende tentoonstellingen voor het grote publiek. Door de groei lijkt het kunstencentrum uit de voegen van het bouwblok te barsten, waardoor het gebouw op zich al aanschouwd kan worden als een kunstwerk. De open ruimte die door het kunstencentrum wordt ingesloten, wordt een semipublieke beeldentuin die bereikbaar is via afsluitbare gangen die zich tussen de gebouwen wurmen.
Het gehele project zal afgewerkt worden met roestvrij staal dat spiegelend gepolijst wordt en als eindafwerking een blauwe transparante coating krijgt. Door het gebruik van dit materiaal ontstaat er een schril contrast tussen wat later is bijgevoegd en wat de tand des tijd heeft doorstaan. EXPOnentieel DOEL wordt dus een plaats voor iedereen die aan kunst doet, zowel voor de liefhebber als de professional. De individuele ateliers zijn ideale startplekken voor beginnende kunstenaars omdat zij enkel de ateliermodule moeten financieren. Eveneens kunnen talentrijke pas afgestudeerde kunstenaars, vormgevers en architecten hier een atelier ter beschikking gesteld krijgen door gerenommeerde cultuurinstellingen. Het kunstencentrum kan dan dienen als tentoonstellingsruimte voor de lokale kunstenaars gemeenschap maar ook voor kunstenaars van buitenaf. EXPOnentieel DOEL zal dus groeien doorheen de tijd doordat de komst van de ateliers werkt volgens het principe van vraag en aanbod. Dat kan reeds vandaag, anno 2019, meteen van start gaan. Het kunstencentrum kan in een later stadium gebouwd worden. Het resultaat: een plaats voor alle kunstliefhebbers centraal gelegen in de kunstengemeenschap van Doel.

Beeld 2: Doel Kunstcentrum
Beeld 3: Doel Kunstcentrum
6randallplein beeld.jpg
5koons.jpg
4beeldentuin.jpg
bottom of page