top of page

40

MULTIDISCIPLINAIR RESEARCH CENTER

JEFFA VANDECASTEELE

‘Doel onderzoekt’ is een project waarbij een onderzoekscentrum wordt ondergebracht in twee aanpalende schuren, gelegen aan het begin van de Engelsesteenweg in Doel. Deze locatie heeft als voordeel dat ze makkelijk bereikbaar is voor de wetenschappers en leveranciers. Zo vermijdt men ook dat het centrum van Doel extra wordt belast door bijkomend verkeer. Er wordt in dit centrum ingezet op multidisciplinair onderzoek waarbij de nadruk vooral ligt op ecologie. Daardoor wordt de link gemaakt tussen de haven, Doel en zijn omgeving. Het onderzoekscentrum kan bv. onderzoek doen naar hoe de haven meer ecologisch te werk kan gaan. Er wordt gefocust op hernieuwbare energie, gebruik van restenergie, filterinstallaties, milieuvriendelijke brandstoffen, afvalverwerking en -recyclage… Het onderzoekscentrum kan ook ingezet worden voor de reeds aanwezige petrochemische bedrijven in de haven, bij hun onderzoeken naar nieuwe materialen en stoffen. Naast het onderzoek voor de haven wordt er ook ingezet op onderzoek voor de omgeving van Doel. Zowel naar het beschermen en beheer van waardevolle landschappen, het in standhouden van de Polders en de mogelijkheden voor natuurcompensatie, als naar de mogelijke natuurinclusieve transformatie van de landbouw in de streek.

Beeld 1: Doel Research Center

Daarbij is vooral de relatie tussen de haven, Doeldorp en zijn omgeving belangrijk: er wordt hier naar oplossingen gezocht die de relaties tussen de verschillende actoren kunnen verbeteren, door over de grenzen van klassieke vakgebieden heen samen te werken. De opbouw van het onderzoekscentrum vertrekt vanuit twee bestaande schuren. Het basisidee is dat er tussen de reeds aanwezige structuur glazen volumes (serres) worden geplaatst. Deze volumes zorgen voor voldoende lichtinval en een aangenamer interieur. De volumes bieden in het plan ook de mogelijkheid om de ruimte onder te verdelen in kleinere units waarbij de totaliteit van de schuren toch behouden blijft. Op die manier is het ook mogelijk om de losstaande schuren met elkaar te verbinden. De achterste schuur wordt voor een deel ingeperkt zodat er twee ongeveer dezelfde oppervlaktes ontstaan. De oppervlakte binnenin de volumes kan benut worden voor het kweken van testgewassen, maar kan ook dienen als ontspanningsruimte voor de werknemers.
Het project zorgt voor werkgelegenheid in de omgeving van Doel. Aangezien woon-werkverkeer een steeds groter wordend issue is, wordt Doel een interessante plaats om te wonen. Niet alleen voor vaste wetenschappers, maar ook voor gastwetenschappers en studenten/doctorandi van universiteiten wordt Doel interessant. Zij zullen op hun beurt gebruik maken van de faciliteiten zoals tijdelijke woongelegenheden, hotels, restaurants… die aanwezig zijn in Doel.
Het project kan opgestart worden van zodra Doel zich terug begint te ontwikkelen en er opnieuw mensen komen wonen. Na de opstart kan het onderzoek op maximale capaciteit draaien na vijf à tien jaar. Het onderzoekscentrum bevindt zich in een netwerk met andere centra en instanties die kunnen helpen met wat er binnenin het centrum onderzocht wordt. Een samenwerking leidt vaak tot betere, snellere en innovatieve resultaten. Op die manier kan het onderzoekscentrum ook een internationale rol spelen, gericht op de problematiek in andere havengebieden.

Beeld 2: Doel Research Center
Beeld 3: Doel Research Center
Beeld 4: Doel Research Center
bottom of page