top of page
18
RESTAURATIE EN HERBESTEMMING HOOGHUIS
STÉPHANIE FABRY
Bistr’HAUT & Exp’HAUT is een project waarbij het Hooghuis, een beschermd monument en zeer waardevol, maar bedreigd bouwkundig erfgoed, volledig gerestaureerd zal worden. Waar het oorspronkelijk een private functie had, evolueerde het halfweg de 19de eeuw naar een semipublieke functie, om nu uiteindelijk een volledig publieke invulling te krijgen. Het Hooghuis krijgt als herbestemming een expositieruimte, waarbij het gelijkvloers dienst zal doen als tijdelijke expositieruimte. Het hier getoonde werk wordt niet alleen beperkt tot beeldende kunst. Ook muzikanten, performers en andere artiesten zullen meer dan welkom zijn om er hun kunsten in dit historisch kader te tonen aan een publiek. De eerste verdieping zal ingericht worden als informatieve tentoonstellingsruimte, waar Doel en omgeving (Polderland, haven etc.) centraal staan. De bestaande bijgebouwen links aangrenzend aan het Hooghuis zullen volledig gesloopt worden. Het ontwerp van Bistr’HAUT & Exp’HAUT voorziet hier in een nieuw te bouwen volume, dat zich richt op het creëren van een interessante ruimtelijkheid. Die wordt benadrukt door het toevoegen van drie ‘knikken’ in het gebouw waardoor natuurlijke lichtinval, unieke uitzichten op zowel het Polderlandschap als het Hooghuis zelf ontstaan. De nieuwbouw is geïnspireerd op de huidige footprint, maar afgestemd op de nieuwe noden, zijnde ruimte, licht en (door)zicht, van de functie bistro. Die loopt aansluitend door op de gelijkvloerse expositieruimte binnen het Hooghuis, waardoor de bistro zowel toegankelijk is van binnen- als van buitenaf. De kenmerkende elementen (typologieën, ritmes, materialisatie) van het historisch Hooghuis worden niet letterlijk overgenomen, maar zijn inspiraties voor de nieuwe architectuur en krijgen daarin een hedendaags karakter.
Het project bevindt zich op de site van het Hooghuis, gelegen links van de kerk, op de kruising van de Camermanstraat en de Hooghuisstraat. Een restauratie zou mede bijdragen aan het bewaren en opwaarderen van het erfgoed binnen Doel. Het concept moet open blijven, zoals vaak bij een goed kunstwerk. Daardoor zullen zowel de geplande culturele activiteiten als intellectuele activiteiten, niet alleen een lokaal publiek, maar ook mensen ver buiten de dorpsgrenzen aantrekken. Doel heeft op zich een sterke aantrekkingskracht voor kunstenaars en het culturele aanbod zal dit aspect nog meer versterken. Als derde pijler zal de bistro mensen aantrekken om het culinaire aspect van de regio (streekproducten, Z3-smaken) te ontdekken, al dan niet in combinatie met een aangeboden culturele of intellectuele activiteit.
Het project zal Doel niet alleen nieuw leven inblazen, maar ook ongekende artiesten naambekendheid doen verwerven waardoor de uitbaters van de bistro en de lokale zelfstandigen een groei zullen kennen.
De site wordt zowel een expositieruimte, als een bistro, maar tegelijk ook een ontmoetingsplaats en door de unieke ligging in het dorp, met zicht op de uitbreidende haven en nieuwe dijk, nog zoveel meer. De restauratie van het Hooghuis zal allicht minstens, op zijn snelst geschat, tweeëneenhalf à drie jaar in beslag nemen, waarvan een jaar voor zowel het administratieve gedeelte als voor de aanbesteding van uitvoerders, en anderhalf jaar voor de restauratie en herbestemming zelf. De opstart van het nieuwbouwproject is voorzien voor binnen een vijftal jaar, opnieuw afhankelijk van de evolutie die het Hooghuis ondergaat. Dit project zou gefinancierd kunnen worden door de lokale overheid, met de steun van de Vlaamse Overheid, maar ook door VZW Casueele en eventuele culturele of zakelijke partners. Voor het beheer en de programmatie kan een samenwerking met de lokale culturele gemeenschap worden opgezet. Mocht dit project sneller een bloeiend succes kennen, kan de tweede fase vervroegd opgestart worden.
bottom of page