top of page

48

GROENE PARKING / MOBILITEIT EN BUSSTOP

MORGANE KNOCKAERT (2016-2017)

Het dorp Doel kan weer groeien door de woonfunctie te stimuleren. Bestaande woningen worden behouden en de woningen die nog te restaureren vallen, worden gerestaureerd. Nieuwbouw is zeker en vast mogelijk. Daarnaast is door zijn recente geschiedenis van vandalisme de context van Doel veranderd. Het dorp is uitgegroeid tot een culturele hotspot, waar veel toeristen zich tot aangetrokken voelen. Bovendien blijft het bezoek meestal niet enkel beperkt tot Doel, maar kan het ook doorlopen in het prachtig polderlandschap rondom het dorp. Een groot deel van de aantrekkingskracht van dit landschap zit in de rust en sereniteit. Om deze kwaliteiten te behouden moet Doelland zo autoluw mogelijk blijven. Op deze manier wordt vooral fietstoerisme aangetrokken.
Een groene parking net buiten het centrum van Doel zorgt ervoor dat deze rust behouden blijft. Het is bovendien de kortste en meest logische autoroute als men van eender waar komt.
De oude carwash fungeert als inrit van de parking en de oude schuur wordt herbestemd als fietsenstalling. Toeristen en inwoners kunnen hun auto op de parking achterlaten en hun reis verder zetten met de fiets, die bovendien ook te huur zal zijn.
Bijliggende sportfaciliteiten worden gerecupereerd en geïntegreerd in het ontwerp. De parking kan op deze manier ook dienst doen als park. Inwoners van Doel kunnen hier gebruik

Beeld 1: Doel Groene Parking

van maken om samen te komen, te sporten en te ontspannen. In de winter kan men een stevige looptocht maken, in de zomer picknicken en de jeugdbeweging kan er een spelletje spelen. Op deze manier herleeft de dorpsgemeenschap in Doel, zonder dat men steeds grote afstanden moet afleggen naar andere locaties.
Het ontwerp bestaat uit twee lagen. Aan de ene kant werd een grid gevormd door het verlengen van de lijnen van de reeds bestaande elementen waarnaar het ontwerp zich richt (schuur, carwash, voetbalveld, tennisplein). Deze plattegrond zorgt voor de rust en sereniteit die het park biedt. Het grid is dan ook zorgvuldig ingevuld met verschillende functies zoals parking, fietsenstalling, ontspanning, bloemenweide...
Aan de andere kant zorgt een wandel- en fietspad, dat het park doorkruist, voor dynamiek. Deze paden richten zich naar de wandelingen en fietstochten in Doel en Doelland.
De verharding van het park wordt echter tot een minimum beperkt en in de meeste gevallen waterdoorlaatbaar gemaakt. Bij inrichting van de parkeerplaatsen worden grasbetontegels gebruikt. Dat zijn plaatvormige producten van ongewapend beton, voorzien van doorgaande openingen en andere uitsparingen. De wandel- en fietspaden worden in grind aangelegd. De overige open ruimte wordt ‘groen’ gekleurd.

Beeld 3: Doel Groene Parking
Beeld 2: Doel Groene Parking
bottom of page