top of page

45

INFOPUNT ZOETENBERM

WARD MERCHIERS (2017-2018)

In het kader van het hedwige-prosperpolder project zijn er vele veranderingen in het landschap voorzien. Er worden bijvoorbeeld nieuwe natuur en overstromingsgebieden aangelegd die een belangrijke ecologische functie hebben. Eén van de vele aanpassingen is tevens de bouw van een nieuwe sigmadijk parallel aan de Zoetenberm. Deze unieke locatie tussen twee dijken, is gelegen in het midden van het natuurgebied en doorkruist eveneens verschillende belangrijke wandel- en fietsroutes. De nieuwe site zal zowel toeristen als lokale sportievelingen en gezinnen aantrekken. Het voorstel is om hiervoor een restaurant-infopunt uit te werken.

Beeld 1: Doel Infopunt

Het infopunt-restaurant zal ingewerkt worden in de dijk. Daarop worden twee volumes geplaatst die drie niveaus definiëren. Een opeenvolging van portieken zal fungeren als dakstructuur. Op het laagste niveau komen er twee zones. Enerzijds een restaurant waarin lokale gerechten geserveerd kunnen worden. In de wintermaanden is dat de ideale tussenstop tijdens een wandeling of fietstocht. Ook in de zomer is het restaurant, met zuiderterras en uitzicht op de doelpolder, een grote troef in het natuurgebied. Anderzijds is er de expositieruimte. Deze verduisterbare hoge ruimte kan worden ingezet als auditorium of als locatie voor evenementen. Op het tussenniveau bevindt zich een gezellige bar waar passanten even kunnen uitrusten. Op dijkhoogte bevindt zich het infocentrum met zicht op de prosperpolder. Toeristen en voorbijgangers kunnen hier terecht voor meer informatie over de fiets-en wandelroutes. Het centrum kan ook dienst doen als startpunt voor excursies en activiteiten. Naast mensen wegwijs maken in het gebied heeft het centrum ook een natuureducatieve functie. Nieuwsgierigen, schoolgroepen of andere geïnteresseerden kunnen hier meer te weten komen over de natuur in de omgeving.
Om de omgeving toegankelijk te maken voor iedereen zal er ook een lift voorzien worden die de verdiepingen verbindt. Zo hebben ook mindervaliden vlot toegang tot het infopunt-restaurant. Een buitentrap voor wandelaars zorgt voor een verbinding tussen het hoge en lage niveau. Het infopunt -restaurant vormt een economische, sociale en toeristische meerwaarde aan het hedwige-prosperpolder project, en Doelland in het algemeen.

Beeld 2: Doel Infopunt
Beeld 3: Doel Infopunt
Beeld 4: Doel Infopunt
bottom of page