top of page

39

PAARDENSCHUUR

EMILIE VAN DE WALLE (2017-2018)

Het vasculair stelsel is een grote potentie voor Doelland. Dat concept diende als startpunt. Doelland is een gevoelig gebied, met een beperkte draagkracht. Een trage mobiliteit draagt bij aan de ontwikkeling van deze streek als stil gebied. Binnen de macrovisie zijn reeds routes voor wandelaars uitgestippeld. Ook voor de fietser werd een knooppuntnetwerk ingericht, dwars door het polderlandschap. Daar wordt nu een derde drager aan toegevoegd: een netwerk voor paarden. Deze oeroude vorm van verplaatsen gaat in harmonie met het landschap en haar ritme.
Een uitgestippeld netwerk aan onverharde wegen, op en rond dijken, maken van Doelland een hele beleving voor de paardenliefhebber. In de omgeving bevinden zich reeds twee paardenmaneges, in Hulst en in Kieldrecht. Op basis van deze punten, wordt de gordel rond gemaakt, door ook in Ouden Doel een paviljoen voor paarden te voorzien. Op de knooppunten doorheen het landschap worden puntsgewijze ingrepen doorgevoerd. Aanbindpalen en natuurlijke windschermen maken van Doelland een paardvriendelijke streek.
Het knooppuntennetwerk wordt gepubliceerd op kaarten. De routes zelf zijn visueel te herkennen door een wegwijzering, een knipoog naar de Doellandse vlag. De site van het paardenpaviljoen is gelegen in een rijke omgeving. Elk van deze omgevingselementen wordt benut als kans. Een dijk biedt beschutting voor de natuur en de dieren. Ook draagt deze dijk, de Zoetenberm, bij aan een gelaagde ervaring van de natuur,

Beeld 1: Doel Paardenschuur

Prosperpolder Noord en de Doelpolder. De plek krijgt ook uitzicht op een karakteristieke potentie van het gebied: de getijden. De vormgeving van het paviljoen kent twee bepalende factoren: de bestaande gebouwen in Doelland en de natuur. Vergelijkbare constructies in het landschap zijn de historische schuren. Hun repeterende structuur draagt bij tot een herkenbare typologie.
Het paviljoen krijgt plaats op de helling van de dijk. Daardoor kan de dijk worden geïntegreerd in het ontwerp. Een muur wordt door deze natuurlijke beschutting vervangen. Een aaneenschakeling van elementen verwijst naar de typologie van de schuren. Daar bovenop creëert dit systeem een vlotte opbouw. Een gesloten zijde richt zich naar het natuurgebied Prosperpolder Noord. Met deze ingreep wordt op de natuurbeleving ingespeeld. Men wordt getriggerd om het beeld van achter de bijna blinde muur te gaan ontdekken. De ervaring en de zichten worden op deze manier vanop het landschap beleefd, niet vanuit een gebouw. De shelter voor paarden wordt nederig in zijn omgeving geplaatst. Ze biedt voor paardenliefhebbers een alternatief rustpunt, waarbij de natuurbeleving en de dieren centraal staan. Beton als materialisatie, maakt de constructie onderhevig aan de tijd. Naarmate dat wordt blootgesteld aan weersomstandigheden, zal het ruwe materiaal opgaan in haar omgeving. Het paviljoen biedt onderdak voor de stalling van paarden. Tevens kan de shelter ingezet worden als verzamelpunt voor natuurliefhebbers. Zo kan hij ook dienen als vertrekpunt voor vogelsafari’s. De open indeling van de constructie laat een flexibele invulling toe. Elke bezoeker kan een eigen betekenis of functie aan het paviljoen koppelen. Voor het onderhoud van het paviljoen wordt de medewerking gevraagd van nabijgelegen landbouwbedrijven. Zij onderhouden de stallen en de mest van de paarden kan ingezet worden bij het tegengaan van bodemerosie. Deze overeenkomst is zowel voor de landbouwer als het bezoek gunstig.

Beeld 2: Doel Paardenschuur
Beeld 3: Doel Paardenschuur
Beeld 4: Doel Paardenschuur
bottom of page