top of page

25

INDRUK DER VERLEDEN WONINGEN

LINDE REDANT (2017-2018)

De confrontatie met afgebroken woningen uit het dorp roept twee triggerende vragen op. Hoe moeten we omgaan met hetgeen verdwenen is? Hoe kunnen we op een tactvolle wijze nieuwe woningen bouwen in een kwetsbare context als die van Doel?
Indruk der verleden. Contouren van verdwenen woningen worden in nieuwe volumes ingedrukt. Afhankelijk van de graad van indrukking ontstaan diverse ruimtes. Zo kan een luifel de grens tussen publiek en privé vervagen. Of kan een publieke plek de gelegenheid tot ontmoeting creëren. Langsheen de Scheldemolenstraat en de Havenweg worden via deze methode twaalf nieuwe woningen gebouwd. Die worden omgeven door vier publieke plaatsen. De indrukken refereren naar wat er ooit geweest is, maar creëren bovenal nieuwe plekken. Ze geven het verleden als het ware letterlijk en figuurlijk een plaats.

Beeld 1: Doel Indruk Der Verleden

De terrassen van de woningen worden een halve meter onder het maaiveld ingedrukt. Op die manier ontstaat er een grens tussen de publieke binnenplaats en de private woningen. Eveneens worden de volumes die in de publieke plaatsen ingedrukt werden rondom de bebouwing geplaatst. Ze bevatten onder meer een moestuin, een ontspanningsruimte en een overdekt terras met barbecue. Ze zorgen ervoor dat de bebouwing op een bijna onmerkbare wijze van de publieke binnenplaats wordt afgescheurd. Bovendien houden ze een beter buurtgevoel en onderlinge interactie in stand, alsook een slimmer ruimtegebruik. Dat leidt op zijn beurt tot compactere woningen rondom. Tevens wordt er begroeiing tussen de volumes geplaatst. Tot slot krijgen de woningen een hellend dak, dat onderling gespiegeld wordt. Dat zorgt niet alleen voor een onderscheid binnen een uniform geheel, insgelijks genereert de methode meer lichtinval bij de gesloten en halfopen bebouwingen. De bebouwing bestaat uit twee types woningen, waardoor een divers publiek aangetrokken wordt. Ook de publieke plaatsen spelen in op alle lagen van de bevolking. Van bewoners tot bezoekers, van kinderen en jeugd tot volwassenen.
Het niveauverschil tussen de straatzijde en de zijde aan de binnenplaats genereert eveneens zachte grenzen binnenin de woning. Woon- en eetkamer worden door een niveauverschil van elkaar gescheiden, maar lopen toch op een vloeiende wijze in elkaar over. De niveauverschillen resulteren tevens in een andere beleving. De woonkamer wordt een intiemere plek, terwijl de eetkamer een open plek wordt, badend in het Oosten-licht.

Beeld 2: Doel Indruk Der Verleden
Beeld 3: Doel Indruk Der Verleden
Beeld 4: Doel Indruk Der Verleden
bottom of page